Het plan van aanpak. Voor elke afstuderende student een spannende mijlpaal. Dan hoor je namelijk of jouw opleiding groen licht geeft om de scriptie uit te voeren, zoals jij hebt bedacht. In dat plan van aanpak moet het vraagstuk zijn verkend en gekaderd en moet een onderzoeksopzet zijn bepaald. En bij dat laatste onderdeel, de onderzoeksopzet, kunnen de meeste studenten wel wat hulp gebruiken.
Hulp
Ik krijg regelmatig vragen over zo’n onderzoeksopzet. De specifieke vraag en het moment van de hulpvraag verschilt. Soms wil een student alleen maar checken of hij met de voorgestelde onderzoeksvragen (sommige opleidingen noemen dit deelvragen) voldoende data kan verzamelen. Soms voelt de student aan dat hij iets mist in de onderzoeksvragen, maar hij komt er niet uit wat het is. Weer een ander soort vraag is het als de student een second opinion zoekt voor zijn gekozen methoden of modellen. En ten slotte zijn er ook studenten die twijfelen aan de deelvragen én methoden én modellen. Sommige studenten schakelen een externe scriptiecoach in, nadat ze een afwijzing hebben gekregen in hun eerste poging van het pva. Na die eerste poging hebben ze vaak nog maar één kans voor een gedegen – en dus goedgekeurd – pva. Andere studenten zetten al in op externe scriptiebegeleiding vóórdat ze hun pva indienen, gewoon om zeker te zijn van hun zaak. Wat de hulpvraag ook is van een student, vaak kan je binnen enkele uren de student enorme stappen vooruit helpen. Zo’n pva vormt het fundament voor de scriptie. En met een stevigere onderzoeksopzet, vergroot de student zijn kansen op succes in zijn scriptie.
Mag dat wel?
Mijn antwoord daarop is: waarom niet? Het is niets anders dan bijles. Als een student zich moet voorbereiden op een moeilijk tentamen voor bijvoorbeeld het vak bedrijfseconomie, schakelt hij misschien een expert in om mee te trainen. Als scriptiecoach schrijf je de scriptie – of het pva – niet. Dat doet de student zelf. De student maakt zelf ook alle keuzes in zijn aanpak. De inbreng van een scriptiecoach is niet anders dan het sparren, het geven van feedback, het wijzen op mogelijke valkuilen of onvolledigheden en het aandragen van ideeën voor onderdelen van het pva, gebaseerd op vele jaren aan ervaring.
Waar is de begeleiding van de opleiding?
Natuurlijk krijgt een student begeleiding vanuit zijn eigen opleiding. De budgetten daarvoor zijn alleen beperkt en vaak beschikbaar voor het traject VANAF het goedgekeurde pva. Niet voor de weg ernaartoe. Daarnaast kan de kwaliteit van begeleiding sterk verschillen. Lang niet elke begeleider is even bedreven in onderzoeksvaardigheden of een expert op het onderwerp van de scriptie. Dat klinkt misschien gek, maar dat is de situatie zoals die is. Een opleidingsinstituut heeft nu eenmaal geen oneindige voorraad aan onderzoekspecialisten in dienst. En bij opleidingen met een breed vakgebied (zoals commerciële economie of communicatie) is het onmogelijk om voor alle facetten van het vakgebied een expert in huis te hebben.
Ben je of ken je iemand die hulp nodig heeft bij het plan van aanpak. Kijk dan op deze pagina, of neem vrijblijvend contact met me op. Hier zie je hoe je me kunt bereiken.
Credits foto: Possessed Photography
Geef een reactie