Sfeervolle beelden, mooie modellen, opvallende kleuren, knipperende lichten, allerlei signalen om het oog te verleiden. De consument wordt overdonderd door visuele prikkels. De meeste mensen zijn immers nogal visueel ingesteld. Er is ook veel onderzoek gedaan naar hoe het oog reageert op prikkels, wat het eerste opvalt en waar het oog op blijft ‘hangen’. Maar door die visuele focus in reclameland lijkt het alsof andere zintuigen minder belangrijk zijn.
Onderzoek
Het team van Buyology Inc deed samen met Elias Arts onderzoek naar de kracht van geluid. Ze testten hoe sterk mensen reageren op verschillende geluiden, zowel merkgerelateerde geluiden als ‘algemene’ geluiden. Het geluid met de meeste impact was het gegiechel van een baby. Op de tweede plaats kwam de Intel-jingle. Op de derde plaats kwam het geluid van een vibrerende telefoon.
Dat de respondenten zo heftig reageerden op het Intel-geluid vind ik heel bijzonder. Een computerchip maakt namelijk geen geluid. Sterker nog, de meeste mensen hebben nog nooit zo’n ding van dichtbij gezien. En toch staat dit gefabriceerde merkgerelateerde geluid op de tweede plaats. Dat moet menig marketeer toch aan het denken zetten.
Marketingtool
Als je weet dat de opbrengst van gokautomaten in Las Vegas met 24% daalde nadat het rammelende en rinkelende geluid van de machine was uitgezet, dan snap je dat geluid een forse invloed heeft op ons gedrag. En dat geluid gebruikt kan worden als tool om merkvoorkeur en aankoopgedrag te beïnvloeden. Bedenk wat geluid als marketingtool kan betekenen voor advertising, voor winkelervaring, voor evenementen… Ik ben benieuwd naar jullie ideeën.
Geef een reactie