Miscommunicatie in communicatie. Welke voorbeelden ken jij?

Het communicatievak is vergeven van terminologie. Voor sommige verschijnselen of technieken hebben we niet eens een normaal Nederlands woord. Dat maakt het toelichten van een strategie al lastig, maar als termen ook nog eens verschillend worden uitgelegd, is de chaos compleet.

 

Positioneren

De term die ik het meest vaak, verkeerd gebruikt, tegenkom is ‘positioneren’, of de variant ‘herpositioneren’, ook leuk. De adviseur of opdrachtgever heeft het dan over een nieuwe look & feel, imagoverbetering, restyling of een campagne. Allemaal zaken (en wederom termen) die kunnen voortvloeien uit een (her)positionering, maar toch echt andere processen zijn. Positioneren gaat nog steeds over de relatieve positie die een merk, product of organisatie heeft, ten opzichte van concurrenten, in het hoofd van de afnemer. En dat is toch wat anders dan een fris nieuw grafisch schilletje.

Welke voorbeelden ken jij?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: