Hulp bij afstuderen

De spannendste fase van een studie is toch wel de afstudeerfase. Allereerst moet het plan van aanpak worden goedgekeurd en daarna moet een student het meest complexe project uit zijn studententijd helemaal solo volbrengen. Natuurlijk bereid een onderwijsinstelling haar studenten voor en natuurlijk krijgt een student een persoonlijke begeleider toegewezen. Maar soms is dat niet genoeg.

De colleges of informatiebijeenkomsten over het afstuderen houden namelijk een keer op en de begeleider krijgt ook maar een beperkt urenbudget per student. Soms heeft een student net dat beetje extra nodig. Dat is geen schande, dat komt juist erg vaak voor. Vanuit mijn ervaring, kan je die hulpbehoefte van afstudeerders indelen in vier categorieën:

  • Hulp bij een scherpe probleemanalyse en een grondige onderzoeksopzet, als de student zijn plan van aanpak aan het voorbereiden is.
  • Hulp in de vorm van een vakinhoudelijke sparringpartner.
  • Hulp bij het managen van het proces. Denk hierbij aan het opzetten en managen van een planning, die ervoor zorgt dat de scriptie binnen de termijn kan worden afgerond.
  • Hulp die niet direct met de fase van de studie te maken heeft, maar met de persoon zelf. Denk hierbij aan verminderen of oplossen van motivatie- en stressproblemen of problemen met het zelfvertrouwen.

Bij de eerste drie voorbeelden biedt een freelance scriptiecoach uitkomst. De student bepaalt zelf hoeveel tijd hij nodig heeft en welke rol de scriptiecoach voor hem moet vervullen. In het laatste voorbeeld heeft een student meer aan een personal coach.

Natuurlijk moet de student zelf het onderzoek doen en zelf de scriptie schrijven. Dat betekent niet dat hulpbronnen verboden zijn. Een topsporter maakt ook gebruik van helpers zoals een fysiotherapeut en een voedingsdeskundige. Professionals maken gebruik van loopbaancoaches. En ondernemers maken gebruik van business coaches. Wil je meer weten over wat ik voor jou kan betekenen op het gebied van personal coaching of scriptiecoaching, klik dan op de links.

Credits foto: Glenn Carstens-Peters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: